AMBULANS ŞÖFÖRÜ NASIL OLUNUR? AMBULANS ŞOFÖRÜ MAAŞLARI NE KADAR

27.12.2021
430
A+
A-
AMBULANS ŞÖFÖRÜ NASIL OLUNUR? AMBULANS ŞOFÖRÜ MAAŞLARI NE KADAR

AMBULANS ŞÖFÖRÜ NASIL OLUNUR?

Günümüz de iş bulmakta zorlanan insanlar daha garanti mesleklere yönelmektedir. Özellikle sağlık sektörü bu anlamda oldukça tercih sebebidir. Fakat bu kadar garanti ve uzun vadede devamlılık sağlayan bir iş olması mesleği edinmenin şartlarını zorlaştırmaktadır. Bu zorlu bölümler arasında daha çok tercih edilebilecek meslek olarak ATT, hemşirelik ve ambulans şöförlüğü gibi meslekler oldukça merak konusu olmuştur. Bu meslek guruplarında ki insanlara gerek özel hastanelerde gerek ise devlet hastanelerinde ihtiyaç duyulmaktadır. Hatta bazen sadece özel ambulans hizmeti veren firmalar tarafından da tercih edilmektedir. Nüfusun artmasıyla genişleyen sağlık sektörü her yıl tatmin edici sayıda ambulans şöförüne ihtiyaç duyar. Şoförlerde olması gereken özellikler arasında çalıştığı şehrin yollarına, genel trafik durumuna, güzergahlarına hakim olmalıdır. Her ne kadar şoförlük mesleği de olsa diğer tüm şoförlerden ayrılan çok önemli bir farkları vardır. Kullandıkları araçlarda hasta taşıyor olmak bu mesleği oldukça önemli kılar. Bu yüzden şoförler oldukça taktiksel ve yol durumuna göre hareket etmelidirler. Gereken tüm durumlarda trafiğin akışını kendilerine göre değiştirebilme ve yol açabilme gibi özelliklere sahip olmalıdırlar. Özellikle büyük şehirlerde yoğun trafik alanların da bu özellik oldukça önemlidir. Acil müdahale gerektiren hastaya ulaşmak için geçen her dakika fazlasıyla önem teşkil eder. Bu süreler ne kadar kısalırsa hastanın durumu o kadar iyiye gidecekken süre uzadıkça hastanın durumu bir o kadar kötüye gitmekte hatta bazen ne yazık ki hastaya yeterli zamanda ulaşılamadığı için ölümlerle bile sonuçlanmaktadır. Bu olasılıklar göz önüne alınarak ambulans şçförlerinin de işe alımlarında bu faktörde oldukça önemlidir. Yapılan pratik sınavlar da bu kategori de başarılı olmanız gerekmektedir.

AMBULANS ŞöFÖRÜ OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Ambulans şöförlüğü basite indirgenecek bir meslek değildir. Ambulans içerisinde acil hastalar veya nakil edilmekte olan hastalar taşındığı için şoförlerinde gerekli ilk yardım bilgisine sahip olmaları gerekmektedir. Bunların haricinde ki mecburi olan tüm şartlar da ambulans şöförü olmak isteyen adaylar için olmak zorundadır. Gerekli olan tüm şartlar aşağıda maddeler halinde bulunmaktadır. Sizler de bu mesleği istiyorsanız aşağıda ki şartları dikkatlice okuyup tamamlamaya özen gösterin. Tüm bu şartları karşıladığınızı düşünüyorsanız başvuru yapmanız yeterli olacaktır. Başvuru sonunda sizlerden istenilen sınavlara giriş yapmanız gerekmektedir. Bu sınavlardan da başarılı olduğunuz taktirde artık bu mesleğe sahip olmaktasınız. Dilerseniz özel hastanede dilerseniz ise devlet hastanelerinde çalışma imkanınız bulunmaktadır. Çalışma koşulları, saatleri vb. durumlar değişiklik göstermektedir. Bu sebeple sizler de kendiniz için en uygun olan koşulu değerlendirebilir ve şartları göz önünde bulundurarak tercih yapabilirsiniz. Bunların haricinde işe alımınızda ki diğer önemli faktör ise ön lisans mezunu olmanızdır. Bu faktör işe alımlarda sizleri bir adım öne taşıyarak çok daha rahat işe alınmanızı sağlamaktadır.

  1. İlk yardım sertifikası olması

Tüm ambulans şöförlerinin ilk yardım sertifikaları olmazsa olmaz şartları arasında yer alır. Çünkü acil hasta taşıdıkları için olası her türlü aksilikler de müdahale edebilmelidirler. Hastanın sağlığı ve can güvenliği riske atılmaması gerektiği için ambulans içerisinde ki şoförün dahi ilk yardım müdahale yetkisi bulunmalıdır.

  • B sınıfı ehliyet olması

Ehliyet grubu olarak B sınıfı ehliyeti olması şartı vardır. Uygun olan aracı kullanabilmesi için gerekli olan ehliyet B dir.

  • Başvuruda tabi tutulan sınavlardan başarıyla geçmesi

Ambulans şöförlüğü için başvuru yapan herkes hem teorik hem de pratik sınavlara tabi tutulur. Bu sınavlarda uygulamalı olup tamamen gerçek durumlarda şoförün yapması gereken sürüş tekniklerine bakılır.

  • Diğer şoförlük mesleği yapanlara göre daha taktiksel araç kullanımı

Bu şartta asıl aranan şey tamamen şoförün acil durumlarda yapacağı sürüş taktikleridir. Bu sayede olay yerinde ki acil hastaya istenilen sürede ulaşılırken, ambulans içerisinde bulunan acil hasta da en kısa sürede hastaneye sevk edilir. Bu şart bu sebeple oldukça önemlidir.

  • Şoför adayı en az lise mezunu olmalıdır

Diğer tüm mesleklerde olduğu gibi bu meslekte de belli bir eğitim seviyesi şartı bulunmaktadır. Ambulans şöförlüğü için istenilen şart lise mezuniyetidir. Fakat işe alımlarda daha çok üniversite ön lisans mezunları tercih edilmektedir.

  • Sağlık bakanlığından alınan psikolojik analiz testi

Bu testin amacı ciddi kazalarda karşılaşabilecekleri travmaya sebep olan her türlü büyük olaylarda soğuk kanlılık gösterip işlerini yapabileceklerini onaylayan bir belgedir. Sonuçta acil müdahale gerektiren olaylar çoğu zaman büyük kazalar, sıkışmalar gibi kötü sonuçlar meydana getiren travmaya sebep olan tüm olaylardır.

AMBULANS ŞÖFÖRLERİ NE KADAR MAAŞ ALIYOR?

Ambulans şöförlerinin aldıkları maaşı etkileyecek birçok sebep bulunmaktadır. Bu sebeplerden dolayı net bir fiyat bilgisi verilmez. Örneğin şoförün devlet hastanesinde veya özel hastanede çalışıyor olması maaş farkını ortaya çıkarmaktadır. Mezun olunan okul da bu fiyat farkına sebep olmaktadır.

Lise mezunu olarak işe başlayan bir ambulans şöförü ile üniversitede ön lisans okuyup işe başlayan bir şoförün maaşları aynı olmaz. Çalıştığı şehir, daha önceki tecrübeleri ve mesleğinde ki başarısı da şoförlerin maaşını etkileyen sebepler arasındadır. Eğer ki mesleğinde yıllarca tecrübe edinip alanında tamamen uzmanlaşmış ise, sürüş tekniklerine fazlasıyla hakim ise bu onu diğer meslektaşlarından ayıran farklar arasında sayılır. Ve tabii ki aldığı maaşı da etkilemektedir. Şoförün hafta sonu yaptığı mesai, resmi tatilde çalışmış olması, nöbet saatleri sayılan vakitlerde yani gece çalışması da maaşına ekstra olarak yansımaktadır. Tüm bu etkenlere bakılarak sizlerde bu mesleği icra etmeyi düşünüyorsanız alanınızda en iyisi olmak için çaba göstermelisiniz. Ne kadar başarılı ve uzman olursanız alacağınız ücrete yansıyacağını unutmayınız.

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. Hüseyin dedi ki:

    benim bildiğim paramedik şartı aranıyor adaylarda haksız mıyım?

    1. admin dedi ki:

      Merhabalar, bu paramedik şartı ilana göre değişiklik sağlayabiliyor,belediye kendi bünyesinde ki hasta nakil ambulans şoförü alırken bu şartı aramazken bazı sağlık kurumları bu şartı aramakta.

  2. Aa dedi ki:

    Ambulans şoförlük sertifikası alsak olabiliyozmu

    1. admin dedi ki:

      Kpss şartı da istiyor maalesef ki.