Kadın Polis Nasıl Olunur?Şartları Nelerdir?

Kadın Polis Nasıl Olunur?
Polislik konusunda kadınların da erkekler kadar istekli ve ilgili olduğunu söylemeliyiz.Her meslekte ve dalda olduğu üzere EGM(Emniyet Genel Müdürlüğü) de kadın memura olan bir ihtiyaç vardır.Bu eksiklik neticesinde her yıl düzenli olarak kadın memur alımı yapılmaktadır.Yapılan alımlara girmek isteyen adayların önüne farklı olarak 3(üç) yol çıkar.
1.POMEM(Polis Meslek Eğitim Merkezi)
Polis Meslek Eğitim Merkezi Türkiye’de polis alımının en fazla yapıldığı merkezdir.Her geçen gün sayısında değişiklik olsa da güncel olarak 30’a yakın Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) vardır.Atamaları yıllık olarak yapılan POMEM mezunu adaylar atandıkları görev bölgelerinde görevlerine başlarlar.
Polis Meslek Eğitimi Merkezi’ne başvuru şartları;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Lisan,ön lisan ya da dengi bir kurumdan mezun olmak,
- 18 yaşından büyük ve 30 yaşını henüz doldurmamış olmalı,
- 162 santimetre boydan uzun olunmalıdır,
- Vücut kitlesi 18(dahil)-27(dahil) aralığında olmalıdır,
- Arana sağlık koşullarına engel olucu bir sorunu olmamalıdır.
şartta da belirtildiği üzere ilkokul ya da lise mezunu adayların Polis Meslek Eğitim Merkezi’ne başvuru yapma şansları yoktur.Başvuruları onaylanıp POMEM’e katılan ardından 4-6 ay arası gördükleri eğitimin sonucunda başarılı bir sonuç elde eden adaylar yapılan atamalarının ardından görev yerlerinde mesleki sorumluluklarını yerine getirirler.
2.PMYO(Polis Meslek Yüksek Okulu)
Polis Meslek Yüksek Okulu POMEM’e nazaran daha eskidir hatta en eski polis alımı yapılan teşkilattır bundan dolayı 5 olan sayısı geçen yıllar ile sayısı azalmaktadır.Polis olmak isteyen kadın adaylarımız Polis Meslek Yüksek Okulu’na başvuruda bulunabilir ardından almış olduğu onay ile eğitimini tamamlayabilir.Eğitimin başarılı tamamlanmasının ardından ataması gerçekleşir.Yıllık ortalama 2 bin mezun ataması yapan
PMYO için adayda aranan şartlar şunlardır;
- En az lise ya da lisenin son sınıfını okuyan adaylar başvuru yapabilir,lise dengi kurumlardan mezun olan adaylarda başvuru yapabilir.
- 26(yirmi altı) yaşını doldurmamış yani 26 yaşından küçük olunmalıdır.
- 162 santimetre boydan uzun olunmalıdır.
- Başvurunun yapılabilmesi için bir diğer şart ise Vücut kitlesi 18(dahil)-27(dahil) aralığında olmalıdır.
- Sağlığa dair olan şartların tam olması gerekmektedir.
Lise mezunu aday kabul etmesinden de anlaşılacağı üzere ön lisans eğitimi PMYO’da verilmektedir.Bu eğitimin süresi POMEM gibi 4-6ay gibi bir süre değildir.Adaylara PMYO(Polis Meslek Yüksek Okulu)da tam 2 yıl eğitim verilmektedir. Gördükleri eğitimin sonucunda başarılı bir sonuç elde eden adaylar yapılan atamalarının ardından görev yerlerinde mesleki sorumluluklarını yerine getirirler.
3.PAEM(Polis Amirleri Eğitim Merkezi)
EGM(Emniyet Genel Müdürlüğü) amir ihtiyacının doğması sebebiyle PAEM yani Polis Amirleri Eğitim Merkezi’ni kurmuştur.Meslek içinden ya da dışından aday başvuruları sonucunda komiser yardımcısı olarak alım yapan için atama gerçekleştirmektedir.PAEM’den başarılı bir sonuç elde edip mezun olan aday amir olarak görev yerinde sorumluluğunu yerine getirmek için çalışmaya başlayabilir.
Polis Amirleri Eğitim Merkezi’ne başvuru yapmak için gerekli şartlar;
- Adayın T.C vatandaşı olması gerekmektedir.
- 30 yaşından küçük olmalı yani 30 yaşını doldurmuş olmamalıdır.
- Lisan eğitiminden başarılı bir sonuç alarak ve tamamlamış olunmalıdır.
- 162 santimetre boydan uzun olunmalıdır.
- Başvurunun yapılabilmesi için bir diğer şart ise Vücut kitlesi 18(dahil)-27(dahil) aralığında olmalıdır.
- Sağlığa dair olan şartların tam olması gerekmektedir.
PAEM adayının Lisan mezunu olması şartını koymuştur.Çünkü verdiği eğitim yüksek lisan eğitimidir.PAEM başvuru yapan adayların şartların yeterliliği konusunda herhangi bir sorunla karşılaşmadan kabul gördüğü taktirde eğitim süresi 11 aydır.POMEM,PMYO ve PAEM okullarından herhangi birinden mezun olan kadın adayımız polislik mesleğine başlayabilir.