Polis Bölümleri Nelerdir?

POLİS BÖLÜMLERİ NELERDİR ?
Polisler bir milletin güvenliğini sağlamak ve ülkenin bütünlüğüne dair önlem alan kamusal çalışanlardır .Polisler kendi aralarında bir çok farklı çeşide ayrılır bunların en bilineni trafik polisleri ve asayiş polisleridir ama tüm polislerimiz halkın güvenliği için çalışmaktadır . Ülkenin refah seviyesini artırmak için çok çalışan ve bir sürü fedakarlık yapan isimsiz kahramanlardır . Şimdi bu yazımızda diğer polis çeşitlerinden bahsedeceğim.
Trafik Polisi: Esas görevleri trafiği düzenlemek, trafikte çıkan kavgaları ve karmaşayı önlemek .Trafikte meydana gelen kazaları kontrol etmek ve gereken cezai işlemeleri uygulamak .
Motosikletli Polis Timleri ( Yunus Polisi ) : Başta asayiş ve narkotik olayları olmak üzere suç işleyenleri engellemek , buluası gereken suçluları yakalamak , olaylara en kısa sürede müdahale eden polis timidir.
Deniz Polisi ( Kurbağa Adam ) :Deniz Limanı Görevlendirmeyle göl, gölet, baraj ve akarsulardaki her türlü arama ve can kurtarma işlemlerinde önemli rol oynarlar .
İhtiyaç halinde Sivil Savunma Teşkilatına yardım amacıyla afet bölgesinde görev yapan polislerdir.
Görev Yaptıkları Birimler;
-Şube Müdürlükleri
-Liman sınırı ve bölümleri
-Körfez sahasının tamamı
-Mülki Amirin görevlendirmesiyle Jandarma görev bölgesi,
Asayiş Polisi ( Genel Hizmet ) : Genel asayişin sağlanması ve gün boyu devriyeler yaparak güvenlikte oldukça etkili olan polis birimidir.
Çevik Kuvvet Polisi: Gerekli bir toplumsal olayda en hızlı şekilde önlem alması amacıyla oluşturulan polis birimidir.
Görev alanları:
-Kanuna uygun olarak yapılan toplantı, gösteri ve yürüyüşlerde düzenin sağlaması,
-Her türlü basın açıklamasında tedbir alınması,
-Miting, açık-kapalı yer toplantılarında tedbir alınması,
-Duruşma, yıkım ve sportif faaliyetlerde katılımcıların korunması.
Çocuk Polisi: 18 yaş ve altı kanunlara görev henüz çocuk sayılan bireylerle ilgilenen polis birimidir . Çocuklarla ilgili konularda müdahale ederler . Mağdur ve suça karışan çocuklarla ilgililenirler .
Toplum Destekli Polis: Suçla mücadelede toplumu temele alan ve toplumsal sorunların çözümünde halkla direk temas halinde olan ve suçun önlenmesi için geliştiren polis birimidir.
Bisikletli Polis ( Martılar ) : Asayiş ve motorize ekiplerin yetersiz kaldığı fuar alanı , park , mesire ve dinlenme alanları gibi yerlerde düzenin sağlanması ve önleyici polis hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla bazı illerimizde oluşturulan polis birimidir.
Narkotik Polisi: (Narkotim ): Uyuşturucuyla mücadelede etkinliğin sağlanması amacıyla oluşturulan ve bu konuda uzmanlaşan personelle uyuşturucu satıcılarıyla mücadele eden polis birimidir.
Özel Hareket Polisi ( PÖH ) : Terörle mücadelede etkin rol alan ve rehine operasyonları gibi silah konusunda uzmanlık gerektiren olaylara müdahale eden polis birimidir.
Bomba İmha Polisi: Merkez ve taşra teşkilatında, bomba ve şüpheli cisimler kimyasal , biyolojik, radyoaktif ve nükleer maddeleri zararsız ve etkisiz hale getirme, imha etmek için mücadele eden polis birimidir .
İstihbarat Polisi: Büyük çaplı toplumu derinden etkileyecek olaylar yaşanmadan önce önlem alan ve emniyetin diğer birimlerini bu konuda bilgilendirerek daha sıkı önlemler almasını sağlayan görevli polis birimidir.
Terörle Mücadele Polisleri : Devlet güvenliğini , kamu düzen ve güvenliğini bozmak amacıyla oluşturulan yapılanmaları tespit etmek ve zararsız hale getirmek amacıyla oluşturulan polis birimidir.
Kaçakcılık ve Organize Suçlarla Mücadele : Yurtdışından Türkiye’ye , Türkiye’den yurtdışına yapılan kaçakcılık girişimleri ile yurt içinde yapılan tüm kaçakcılık faaliyetlerini tespit edip yakalamak ve haksız kazanç sağlamak amacıyla oluşturulan organizasyonlara karşı mücadele etmek için oluşturulan polis birimidir.
Turizm Polisi: Özelikle turizm potansiyelinin yüksek olduğu yerlerde başta hırsızlık ve yan kesicilik olayları başta olmak üzere önleyici bir simge olarak görev yapan polis birimidir.
Olay Yeri İnceleme Polisi: Suçun işlenmesinden sonra olay yerinde gerekli inceleme ve delil tespiti çalışmalarını yürüten uzmanlık gerektiren bir polis birimidir.
Sivil Polis: Emniyetin çeşitli kademelerinde resmi üniforma dışında normal sivil kıyafetlerle gören yapan polisleri kapsamaktadır.
Spor Şube Polisi: Özellikle spor müsabakalarında, 6222 sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanun çerçevesinde spor şubeye bağlı olarak görev yapan ve yapılan ihlallerde müdahale eden polis birimidir.
Siber Suçlarla Mücadele Birimi: Günümüzde internetin yaygınlaşmasıyla birlikte interneti kötü amaçla kullanan insanların sayısında da artış olmuştur. Buna bağlı olarak emniyet genel müdürlüğü sanal ortamda yani internet üzerinden işlenen siber suçlar, dolandırıcılık, banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması, bilişim sistemlerine girme ve bozma gibi suçların önüne geçmek ve çözmek için Siber Suçlarla Mücadele eden polis birimidir .
Hava Polisi: 01.10.2019 tarihinde resmi gazetede yayınlanan yönetmelikle birlikte gündeme gelen Hava Polisi ; Türk tescilli sivil hava araçlarında, uluslararası uçuşlarda görevlendirilen özel eğitimli emniyet teşkilatı personeline denilmektedir.
Cinayet Büro ( Cinayet Büro Polisi ): Uzmanlık alanları cinayet ve kasten öldürme olayları olan cinayet büro polisleri sivil olarak görev yapmakta olup belirtilen olaylara etkin şekilde müdahale etmektedir.