Siber Güvenlik Uzmanı Olmak İçin Hangi Bölüme Gidilir?Maaşları Ne kadar?

10.01.2022
292
A+
A-
Siber Güvenlik Uzmanı Olmak İçin Hangi Bölüme Gidilir?Maaşları Ne kadar?

Siber güvenlik uzmanı olmak isteyen adaylar, üniversite tercihi olarak 4 yıllık(lisans) bölümlerini tercih etmektedirler. Bilgisayarla alakalı 2 yıllık(önlisans) bölümler, sertifikalı eğitim kursları  mevcut olsa bile iş imkanlarının daha fazla olması sebebiyle 4 yıllık bilgisayarla ilgili bölümler daha fazla tercih edilmektedir. Aynı zamanda siber güvenlik uzman adayları, bilgisayarla alakalı sertifikalı eğitim kurslarına gittiklerinde de siber güvenlik uzmanı olarak çalışabilirler. Fakat 4 yıllık üniversite eğitimi alan kişilerin aldıkları eğitimden dolayı iş bulma imkanları artmaktadır.

Siber güvenlik uzmanı olmak isteyen adaylar, elektrik elektronik mühendisliği, bilgisayar programcılığı, yazılım mühendisliği vb. Meslek gruplarından mezun olmaları gerekmektedir.

Bu bölümlerden mezun olan, kendini geliştiren ve cvsi, deneyimi ve bilgisi fazla olan adayların iyi şirketlerde iş bulma imkanı yüksektir. Hatta iyi bir deneyime sahip olan siber güvenlik uzmanları istediği şirketi kendileri seçebilirler. Bir işte ne kadar iyi olursanız o kadar fazla tercih edilirsiniz. Kısacası tercih edilen bir aday olursunuz. Yani şirketler sizi seçeceğine siz şirketleri seçmiş olursunuz. Belirttiğimiz üzere son dönemlerin popüler mesleği haline gelen siber güvenlik uzmanı olmak istiyorsunuz iyi bir üniversiteden mezun olmak sizi bir adım öne atar. Aynı zamanda üniversiteden mezun olmanın yanında deneyimleriniz de çok önemlidir. Eğitim seviyesi sizden daha düşük olan birinin deneyim, beceri ve bilgisi sizden fazla ise sizin önünüze geçebilir. Yani şirketlerin tercihi olabilir.

Unutmayın ki bu mesleği yapmak isteyen bir sürü aday var. 4 yıllık mezunlar, 2 yıllık mezunlar ve aynı zamanda sertifikalı eğitim kurslarına gitmiş ilgili alanlarda bilgi sahibi olmuş adaylar var. Peki bu kadar adayın arasından nasıl sıyrılacaksınız? Cevabı basit. Eğitim seviyenizin yanında kendinize iyi bir portföy oluşturacaksınız. Deneyim şirketler için çok önemlidir. Okurken ve okuduktan sonra edindiğiniz iş tecrübesi, bilgisayar programları, yazılım bilginiz ve yazılım diline hakimiyetiniz doğrultusunda kendinize daha kolay iş bulursunuz. Siber güvenlik uzmanı adayları bu yeterliliklere ve bilgilere sahip iseler  özel ve devlet şirketlerinde kendilerine yer  edinirler, adayların iş bulma imkanları artar.

Siber Güvenlik Uzmanı Ne İş Yapar?

Siber güvenlik uzmanı, bilgisayar teknolojileriyle ilgilenir. Özel veya devlet kaynaklı şirketlerin bilgi verilerini korurlar.  Şirketlere karşı oluşabilecek herhangi bir saldırıya karşı şirketlerin veri tabanındaki bilgilerin yabancı kaynaklar tarafından çalınıp kullanılmaması için siber güvenlik uzmanları tarafından korunur.  Siber güvenlik uzmanları şirketlerin bilgilerini içeren algoritmayı, veri tabanını oluştururlar.

Çalıştıkları şirketlerin güvenlik açığı varsa siber güvenlik uzmanları duruma müdahale ederek oluşabilecek karşı saldırılara önlem alarak  güvenlik açığını kapatır.

Siber güvenlik uzmanı şirketin herhangi bir güvenlik açığı varsa öncelikle onu tespit eder ve sonrasında algoritma geliştirerek tespit ettiği güvenlik açığının önlemini alır. Siber güvenlik uzmanları şirketlerin veri tabanını, bilgilerini koruduğu için şirketler için çok önemlidir. Bu yüzden de şirketler siber güvenlik uzmanlarını çok fazla tercih ederler.

Siber güvenlik uzmanları genel olarak şirketlere bağlı olarak çalışma hayatlarını sürdürmektedirler.

Siber güvenlik uzmanları, çalıştıkları şirketin bilgi teknoloji güvenliğini sağlamakla kalmayıp herhangi bir güvenlik açığıyla karşı karşıya kaldıklarında, şirket kaynaklarına herhangi bir saldırı oluştuğunda da aktif rol oynayarak güvenlik açığını ortadan kaldırırlar. Çalıştıkları şirketin bilgi teknolojilerini güvende tutan ve saldırılara karşı koruyan siber güvenlik uzmanları aynı zamanda oluşabilecek virüs ve siber saldırılara karşı algoritmalar ve uygulamalar geliştirerek güvenlik çeperini güçlendirirler. Bu sayede oluşabilecek güvenlik  tehdidi  ve saldırılara karşı güvenliği güçlü olan bir sistem geliştirirler.

Siber güvenlik uzmanları aynı zamanda şirketlere karşı siber saldırı olmasını beklemeden önlem alarak oluşabilecek risklere karşı incelemesini yaparak önlemini alır.

Siber Güvenlik Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

Siber güvenlik uzmanlarının maaşları çalıştıkları  kurumsal şirketlere göre değişkenlik göstermektedir. Siber güvenlik uzmanlarının maaşını etkileyen bazı kriterler vardır. Bu kriterler şöyledir;

-Siber güvenlik uzmanının çalıştığı şirket, kurum maaş fiyatını etkiler.

-Çalıştığı şirketteki konumu maaşını etkiler.

-Siber güvenlik uzmanının bilgisi, tecrübesi ve deneyimi maaşını etkiler.

-Siber güvenlik uzmanlarının iş yılı deneyimi maaşını etkiler.

Yukarıda belirtilen maddeler ve türevi durumlar siber güvenlik uzmanlarının maaşlarını etkileyen kriterlerdendir.

Bu  ve bu gibi sebeplerden ötürü siber güvenlik uzmanı olarak  bu mesleğe yeni başlayanlar için maaşları ortalama bir fiyattan belirlenir. Yeni başlayanlar daha deneyimsiz oldukları için deneyim kazandıkça konumları ve maaşları daha sonradan artar.

Siber güvenlik uzmanı olarak işe yeni başlayan kategorisine girenlerin maaşı ortalama fiyat ücreti üzerinden belirlenir ona göre maaş alınır.

Bu iş alanında  tecrübeli ve deneyimli kişiler yeni başlayan kişilere göre daha fazla maaş alırlar.

Siber güvenlik uzmanlığına yeni başlayan kişiler ise, bu işte henüz yetkin olmadıkları, yeni başlayan konumunda oldukları için  genelde yıllık ortalama 40.000- 60.000 TL arasında değişkenlik gösteren maaş ücretleri üzerinden maaş alırlar. Bu durum belirttiğimiz üzere çalıştığınız kurum ve şirketlere göre değişkenlik göstermektedir. Ama genel olarak bu fiyatlar geçerlidir.

Yıllık 40.000-60.000 TL arasında değişkenlik gösteren işe yeni başlayan siber güvenlik uzmanlarının maaşını  en düşük olarak 40.000 TL’den hesap edecek olursak eğer, yıllık 40.000TL olan maaş aylık olarak hesap ettiğimizde, aya böldüğümüzde aylık olarak maaş  3.500 TL’ye tekabül etmektedir.

Hesap ettiğimiz maaş tahminen en düşük değerler üzerinden hesap edilmiştir. Ayrca işe yeni başlayan siber güvenlik uzmanı baz alınarak ortalama fiyatlar üzerinden bir maaş belirlenmiştir. Makalede de belirttiğimiz üzere siber güvenlik uzmanının maaşını etkileyen belli başlı kriterler bulunmaktadır. Bu kriterler; deneyim, tecrübe, kaç yıl çalıştığı, çalıştığı kurum ve şirket, çalışanın bulunmuş olduğu konum vb. Şeyler siber güvenlik uzmanının maaşını etkileyen kriterlerdir. Her meslek grubunda olduğu gibi bu meslek grubunda da maaş değişikliği belli başlı kriterlere göre değişmektedir. Son dönemlerin dikkat çeken, tercih edilen mesleği haline gelen siber güvenlik uzmanlığı da değişkenlik gösteren kriterler üzerinden maaş alırlar. Her meslek grubunda olduğu gibi bu meslek grubundakilerde  de işe yeni başlayanların maaş ücreti bu işte deneyimli kişilere göre daha düşük olur. Kişinin deneyimi, tecrübesi arttıkça maaşıda  artar. Aynı zamanda çalışan kişinin konumu, rütbesi yükseldiğinde de maaş ücreti artar. Ama bu işi düşünen, yeni başlayacak veya  yeni başlayan  siber güvenlik uzmanları ortalama fiyatlar üzerinden maaş alırlar. Bu mesleği düşünen siber güvenlik uzman adayları tüm bunları göz önüne alarak bu mesleğe  karar vermelidirler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.